Tuntutan dan pemulangan barang

Barang yang ditempah tidak sesuai atau tidak mengikut jangkaan anda? Kami akan menasihati anda bagaimana anda boleh mengadu tentang barangan, atau kami akan membantu anda dengan pemulangan produk.

Saya ingin mengadu tentang produk atau penghantaran

Jika produk yang dibeli tidak berfungsi dengan betul, kami akan menguruskan bantuan dengan persediaan, pembaikan atau penggantian. Anda mesti mengisi borang aduan dan menghantarnya ke alamat kami bersama-sama dengan produk.

Tuntut barang

Saya mahu menarik diri daripada kontrak dan memulangkan produk

Anda boleh menarik diri daripada kontrak pembelian dalam tempoh 14 hari dari penghantaran iaitu memulangkan barang yang dibeli di e-shop kami tanpa memberi alasan. Anda mesti mengisi borang pengeluaran kontrak dan menghantarnya ke alamat kami bersama-sama dengan barangan.

Memulangkan barang

 

FAQ - Jawapan kepada soalan yang paling kerap ditanya

1. Bagaimanakah saya boleh menghubungi Jabatan Aduan?

Anda boleh menghubungi Jabatan Aduan kami dengan menghantar e-mel ke: [email protected] .

 

2. Berapa lama masa yang diperlukan untuk memproses tuntutan?

Kami memproses aduan dengan segera, tetapi tidak lewat dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan.

 

3. Bagaimana untuk meneruskan apabila memulangkan barang?

Anda boleh menarik diri daripada kontrak dan memulangkan barangan tanpa memberi alasan dalam tempoh 14 hari dari saat anda atau orang yang anda tentukan menerima barangan tersebut. Selepas memulangkan barang, kami akan mengembalikan jumlah pembelian yang telah dibayar kepada anda dalam bentuk pembayaran penghantaran ke akaun anda.

 

4. Bolehkah saya menarik diri daripada kontrak jika saya membeli sebagai sebuah syarikat?

Tidak, malangnya syarikat itu bukan individu dan oleh itu tidak boleh memulangkan barang dalam tempoh sah 14 hari seperti dengan orang persendirian. Adalah mungkin untuk bersetuju dengan pertukaran barangan untuk produk lain.

 

5. Siapa yang menanggung kos penghantaran barang yang dipulangkan?

Mengembalikan semula barang ke gudang kami adalah sepenuhnya dalam kecekapan anda. Ini juga terpakai kepada kos yang berkaitan dengannya.

 

6. Ke mana saya harus menghantar barang yang saya ingin pulangkan?

Sebelum anda memulangkan barang, bungkus dengan betul dan lekatkan label dengan alamat kami di bahagian luar bungkusan. Berikut adalah alamat untuk menghantar bungkusan dengan barang yang dipulangkan:


Media Leaders s.r.o. (RETURN)
Dlha 4
974 05 Banska Bystrica
Slovakia


Tetapi sila berhati-hati! Kami tidak akan bertanggungjawab untuk keadaan di mana kami menerima pakej anda daripada pembawa. Oleh itu, sebelum menghantar barang, letakkannya dalam keadaan asal di mana ia datang dari kami, dan isi kotak dengan bahan yang akan melindungi barang daripada kerosakan semasa pengangkutan. Jika, walaupun ini, sesuatu berlaku pada penghantaran anda dalam perjalanan ke kami, segera hubungi pembawa yang mengambil alih pakej daripada anda dan tuntut pampasan untuk kerosakan.

 

7. Saya ingin menukar barang (cth kerana salah saiz). Bagaimana saya harus meneruskan?

Sekiranya produk itu tidak digunakan sama sekali (iaitu, tiada kekotoran di atasnya - rambut, kotoran, dll.), Ia hanya dicuba, ia mungkin untuk menukar produk dengan saiz lain. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mengisi borang aduan dan menunjukkan dalam nota permintaan pertukaran untuk produk lain/saiz lain.

 

8. Bolehkah saya memulangkan sebarang jenis produk?

Sudah tentu tidak. Undang-undang mentakrifkan dengan tepat kategori barangan yang tidak boleh dipulangkan. Contohnya, fon kepala dalam telinga (fon kepala pengintip) dan seumpamanya.

Pembeli tidak boleh menarik diri daripada kontrak yang menjadi subjeknya

  1. jualan barangan yang dibuat mengikut keperluan khas pembeli, barangan buatan sendiri atau barangan yang ditujukan khusus untuk seorang pembeli (cth pengeluaran logo neon atau untuk projektor gobo, tanda nama yang dibuat khas mengikut permintaan pembeli),
  2. penjualan barangan yang tertakluk kepada pengurangan atau kemerosotan kualiti yang cepat,
  3. penjualan barangan yang disertakan dalam pembungkusan pelindung, yang tidak sesuai untuk dipulangkan atas sebab perlindungan kesihatan atau kebersihan dan pembungkusan pelindungnya dipecahkan selepas penghantaran produk (contohnya, fon kepala dalam telinga - cuping telinga pengintip, pembersih nitrit, dsb. ),
  4. penyediaan kandungan elektronik selain daripada medium fizikal, jika peruntukannya bermula dengan persetujuan nyata pengguna dan pengguna mengisytiharkan bahawa dia telah dimaklumkan dengan betul bahawa dengan menyatakan persetujuan ini dia kehilangan hak untuk menarik diri daripada kontrak (contohnya, lesen digital/elektronik perisian).

 

9. Bilakah saya akan menerima bayaran saya untuk barang yang dipulangkan?

Kami menghantar wang untuk barang yang dipulangkan tidak lewat daripada 14 hari selepas menerima bungkusan dan menyemak barang yang dipulangkan. Mengikut undang-undang, kami mempunyai 14 hari dari tarikh penerimaan di gudang untuk memproses barangan daripada kontrak. Anda akan mendapat kembali wang anda menggunakan kaedah yang sama seperti pembayaran yang diterima kepada kami. Dengan pembayaran ekspres (kad Kredit, Google Pay, Apple Pay, dsb.), wang itu akan sampai ke akaun anda dalam masa 3 hari bekerja. Pindahan bank biasanya mengambil masa 1-3 hari perniagaan. Jika pembayaran adalah tunai semasa penghantaran, anda mesti mengisi borang nombor akaun dalam format IBAN (Tambahkan juga nama Penerima) untuk bayaran balik dan kami akan membayar balik pembayaran melalui pindahan wang melalui bank.